[2024-10-14]

Hot och våld riktat mot sjukvårdspersonal har blivit så vanligt förekommande att det i dag betraktas som en del av jobbet. Under hösten kommer Säker Vårdmiljös Kunskapsnätverk Hot och våld sätta ljuset på denna oroväckande normalisering, som redan nu hotar att få allvarliga konsekvenser för både de medarbetare som drabbas och i förlängningen även för den svenska sjukvården.

När höstens program med temat ”Hot och våld i vardagen: små incidenter och stora konsekvenser” inleddes, bjöd Kunskapsnätverkets programgrupp in till ett panelsamtal. Samtalet kretsade kring varför frågan om hot och våld mot vårdpersonal är så angelägen just nu, och varför det är nödvändigt att nu sätta fokus på de mindre incidenterna.

Vi måste bli bättre på att kartlägga även de mindre händelserna för att få en överblick på hur det faktiskt ser ut ute i regionerna. Det råder en obalans här där de flesta händelser inte blir uppmärksammade alls, säger Anna Larsson, Region Örebro Län.

Regionerna är ofta väl förberedda med genomarbetade handlingsplaner för de stora händelserna med allvarliga konsekvenser till följd. De mindre, vardagliga incidenterna, är många gånger svårare att fånga upp. Allt för ofta blir de inte ens till ett samtalsämne runt fikabordet.

Om man inte blir bättre på att uppmärksamma de här mindre händelserna kommer det enbart leda till ett sämre arbetsklimat där hot och våld fortsätter att vara en del av jobbet. Det kan röra sig om ganska små händelser i vardagen som tar väldigt mycket energi och skapar ett ohållbart klimat, säger Anna Larsson.

Studier visar hur hot och våld riktat mot vårdpersonalen ofta får långtgående konsekvenser på den drabbades välmående. Ofta leder det till sämre sömnkvalitet, förhöjda stressnivåer, lägre lojalitet och engagemang för arbetet vilket i förläningen också påverkar kvaliteten på vården.

Just när det gäller de mindre händelserna har vi ett enormt stort mörkertal och jag tror att det ofta hänger ihop med klimatet i arbetsgrupperna. Om man har blivit utsatt för en händelse men miljön på arbetsplatsen inte tillåter att man tar upp det så kommer det inte bli bättre, säger Niklas Larsson, Region Norrbotten och fortsätter:

Det måste vara OK att må dåligt över en mindre händelse. Alla har sin gräns för vad man tål och det är den som ska gälla. Det kan inte vara den som tål mest som ska sätta ribban för alla andra, säger han.

Under hösten fortsätter Kunskapsnätverk Hot och våld att fortsätta uppmärksamma de små incidenterna med de stora konsekvenserna. Att bryta normaliseringen av hot och våld är en utmaning som kräver gemensamma ansträngningar och ett långsiktigt engagemang. Det är dags att sätta frågan på agendan och börja ta de mindre incidenterna på allvar – för att skapa ett tryggare arbetsklimat och en säkrare vårdmiljö för alla.

För att ta del av panelsamtalet i sin helhet och bli inbjuden till kommande seminarier krävs det att du är medlem i Kunskapsnätverk Hot och våld. Medlemskapet är kostnadsfritt.

Gå med i Kunskapsnätverk Hot och våld