[2024-10-23]
Stort tack till Ola Folkesson som vid fredagens seminarium delade med sig av insikter från åklagarsidan när det gäller anmälningar av hot och våld. Tre viktiga saker fick vi med oss:
✔ Polisanmäl!
✔ Gör en så fyllig anmälan som möjligt
✔ Var beredd på att anmälningar kan läggas ner men sprid kunskapen om varför till medarbetarna!
Forskningen visar att hot och våld inom vården ofta betraktas som en oundviklig del av arbetet och något som man som vårdanställd förväntas acceptera. Vice chefsåklagare Ola Folkesson har ett tydligt budskap till den svenska vårdpersonalen om att öka antalet anmälningar och på så sätt få upp hot och våld-incidenterna i ljuset. Under sitt seminarium förklarar Ola varför så många av vårdpersonalens anmälningar inte leder till någon utredning och varför det trots detta är av yttersta vikt att man alltid gör en polisanmälan när man utsatts för ett brott.
Utvärderingen visar att detta var en uppskattad och behövlig seminariepunkt så till er som missade den hänvisar vi till Kunskapsbanken där ni hittar inspelningen av seminariet samt Olas presentation.
För er som inte hann eller hade möjlighet att få svar på era frågor så meddelar Ola att ni är välkomna att kontakta honom på e-post.
Nästa seminarium äger rum 15 november och då kommer Marlene Juhl (sjuksköterska och ordförande i Vårdförbundet Student) och ställer frågan: Hur mycket ska vi tåla?
Bjud gärna in en kollega eller vän till Kunskapsnätverk Hot och våld. Genom att dela länken ser du till att även den personen blir inbjuden till höstens samtliga seminarier.
Gå med i Kunskapsnätverk Hot och våld
Medlemskapet är gratis!
Kunskapsnätverk Hot och våld vänder sig till dig som arbetar med arbetsmiljö och säkerhet i Vårdsverige med fokus på hot och våld.